News

Według doniesień Microsoft rezygnuje ze swojego stanowiska obserwatora w zarządzie OpenAI w związku z kontrolą regulacyjną

Jaap Arriens | Nurphoto | Getty Images

Microsoft podobno oświadczyła, że ​​zrezygnuje ze swojego stanowiska obserwatora w zarządzie OpenAI w związku z kontrolą regulacyjną nad generatywną sztuczną inteligencją w Europie i USA

Według doniesień medialnych, zastępca głównego doradcy prawnego Microsoftu, Keith Dolliver, we wtorek późnym wieczorem napisał list do OpenAI, w którym stwierdził, że stanowisko to pozwoliło mu uzyskać wgląd w działalność rady, nie naruszając jej niezależności.

Jednak w liście dodano, że miejsce to nie jest już potrzebne Według Financial Times firma Microsoft „odnotowała znaczący postęp ze strony nowo utworzonego zarządu”.

CNBC zwróciło się do firm Microsoft i OpenAI z prośbą o komentarz.

Komisja Europejska wcześniej stwierdziła, że ​​Microsoft może stanąć w obliczu dochodzenia antymonopolowegoponieważ przyjrzała się rynkom światów wirtualnych i generatywnej sztucznej inteligencji.

Komisja, będąca organem wykonawczym UE, oświadczyła w styczniu, że „bada niektóre umowy zawarte między dużymi podmiotami na rynku cyfrowym a twórcami i dostawcami rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji generatywnej” i wskazała na współpracę Microsoft-OpenAI jako konkretną umowę, którą będzie analizować.

W czerwcu unijne organy regulacyjne ds. przeciwdziałania praktykom monopolistycznym poinformował, że będzie zabiegał o dodatkowe opinie stron trzecich na temat umowy.

Microsoft objął stanowisko w zarządzie OpenAI bez prawa głosu w listopadzie, próbując w ten sposób rozwiać część pytań dotyczących zainteresowania Microsoftu tym startupem, po burzliwym okresie, w którym dyrektor generalny OpenAI Sam Altman został zwolniony, a następnie ponownie zatrudniony.

Altman powiedział w notatce do ówczesnego personelu, że OpenAI „oczywiście podjęło właściwą decyzję o partnerstwie z Microsoftem i cieszę się, że nasza nowa rada uwzględni ich jako obserwatora bez prawa głosu”.

OpenAI stał się jednym z najgorętszych startupów na świecie po wypuszczeniu na rynek swojego chatbota ChatGPT pod koniec 2022 roku. Technologia ta pozwala użytkownikom wprowadzać proste zapytania tekstowe i uzyskiwać inteligentne i kreatywne odpowiedzi, które mogą prowadzić do bardziej dogłębnych rozmów.

Microsoft zaorał miliardy dolarów w startup, którego całkowita dotychczasowa inwestycja podobno wzrosła do 13 miliardów dolarówGigant technologiczny stał się skutecznie liderem w dążeniu do modeli bazowych AI, biorąc pod uwagę inwestycje i partnerstwo z OpenAI.

Jest to pilna wiadomość, która jest aktualizowana.

Source